Överby Villa’s Invisible Walls Intrigue the Sunlight

The Villa of Överby rests in Sweden atop a steep, naturally rocky countertop overlooking the Kattegat Bay. The home’s modern lines were designed by architect John Robert Nilsson to noticeably diverge from the tumultuous landscape.

The house begins with a heavy anterior façade darkened by a matte finish and briefly suspended in the center by a single transparent door. In severe contrast with the somber entrance, the remaining exterior is composed of floor-to-ceiling glass walls that fervently invite in the sunlight.

Deep overhangs shade the local Gotland limestone that wraps around the perimeter to provide a comfortable and scenic walkway to the bay views. There, the home’s seaward window-walls open to an unobstructed terrace and infinity pool.

Inside, doors are scarce; instead, trimmed corners create lofty doorways to connect the living, sleeping, and entertaining spaces. All areas but the bathroom are exposed to the surrounding scenic views through the glass walls. The floors, walls, and furniture are appropriately bathed in beige to avoid distraction from the rich natural hues that beckon from the outside.

Underneath the villa’s simple design lies a sophisticated water utility system. Fresh water is created from the seawater below through an advanced desalination unit. A geothermal pump is then used to heat the water, while district cooling uses cool seawater to harness nearly-free air conditioning.


SourceArchitizer
Keara Wright

Aspiring creative author and astrophysicist, with degrees in Physics, Mathematics, and Psychology.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *